Enkele erfelijke aandoeningen en ziekten worden hier kort opgesomd. Per onderwerp wordt deze op een subpagina uitgebreider belicht.
CIN – Chronische Interstitiële Nefritis
Wanneer de werking van de nieren over langere periode geleidelijk afneemt noemt men dit chronische nierinsuffiëntie. Taken zoals filteren van afvalstoffen uit het bloed, het concentreren van de urine en de aanmaak van het hormoon erytropoïetine worden niet meer volledig uitgevoerd. De afname van de nierfunctie voltrekt zich vaak langzaam en meestal onopgemerkt. Lees meer door op CIN te klikken.
FeLV – Feline Leukemie Virus
Of leucose is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus tast het immuunsysteem aan waardoor de besmette katten vatbaarder zijn voor allerlei secundarie infecties. Ook kan het virus leukemie en andere tumoren veroorzaken. Lees meer door op FeLV te klikken.
FIP – Feline Infectieuze Peritonitis
Is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree; wanneer het virus echter muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven een infectie door met het coronavirus. Binnen sommige kattenpopulaties hebben zelfs 80-90% van de katten antilichamen tegen het coronavirus (= seropositief voor het FcoV), deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1-5% van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen. 100% van de katten die FIP krijgen gaan dood.
De huidige theorie is dat onder bepaalde omstandigheden het onschuldige coronavirus gaat muteren (= van DNA samenstelling veranderen) tot een kwaadaardige variant. Wij spreken dan van FIP. Lees meer door op FIP te klikken.
FIV – Feline Immunodeficiency Virus
Of kattenaids is een virus dat het afweersysteem van de kat aantast en onderdrukt. Hierdoor wordt de afweer van de besmette kat minder waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan. Het virus is verwant met HIV, het virus dat bij de mens AIDS veroorzaakt. Zowel FIV als HIV zijn niet overdraagbaar van mens naar kat of van kat naar mens. Lees meer door op FIV te klikken.
HCM – Hypertrofische Cardiomyopathie
Is de meest voorkomende hartafwijking die aangetroffen wordt bij alle katten, ongeacht of deze nu wel of niet een stamboom hebben, dus zowel bij raskatten als huis- tuin en keukenkatten. Het kan leiden tot hartfalen (vocht in de longen), trombose (verlamming van de achterpoten) en het plotseling overlijden van de kat. Lees meer door op HCM te klikken.
PKD – Polycystic Kidney Disease
Is een erfelijke aandoening waarbij in beide nieren meerdere cysten (met vocht gevulde holten) aanwezig zijn. Het aantal en de grootte van de cysten kan variëren maar zal naarmate de kat ouder wordt toenemen. De cysten verdrukken het gezonde nierweefsel waardoor de nierfunktie vermindert. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen ontstaan. Lees meer door op PKD te klikken.
Bron: Diergeneeskundig Centrum
Bron: Medisch Centrum Voor Dieren