De Ragdoll

Ragdoll betekent letterlijk lappenpop. Til jij een Ragdoll op dan laat de kat zich slap hangen in jouw handen of armen.

Simon’s Cat Logic – Things you didn’t know about Ragdolls

Karakter
Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn doorgaans geen schootzitters, ze zijn wel altijd in jouw buurt te vinden, bij voorkeur naast je. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij jij moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt zeker op prijs gesteld.

Uiterlijk
De Ragdoll is een forse kat. Een volwassen kater weegt tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo. De vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet.
Ragdolls vallen onder de pointed katten. Dat wil zeggen dat de points (de oren, poten, staart en masker) zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Pointed Ragdolls hebben altijd blauwe ogen.

De traditionele kleuren zijn Seal, Blue, Chocolate en Lilac.
De kleuren Red, Cream, Cinnamon, Fawn en Tortie (een kleur gemengd met rood) komen ook voor, deze kleuren zijn door kruisingen met andere rassen ontstaan, zo ook het Tabby patroon wat bij alle kleuren kan voorkomen.

Pointed Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar kleurt de Ragdoll niet verder en is de Ragdoll uitgegroeid.

De Ragdoll komt voor in drie hoofdpatronen namelijk:

 • Colorpoint
  De points (de oren, poten, staart en masker) zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter dan de points, crèmekleurig. De borst is meestal weer lichter dan de rest van het lichaam. Een colorpoint mag absoluut geen wit hebben.
 • Mitted
  Bij het Mitted patroon zijn de oren, staart en masker gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.
 • Bicolor
  Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte “V”. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

Non-traditionele Ragdolls
De Non-traditionele Ragdolls worden niet in alle landen en/of door alle kattenverenigingen erkend!

 • Mink en Sepia Ragdolls
  De mink Ragdolls hebben een donkerdere getinte lichaamskleur, gecombineerd met een grijze tot donkerblauwe oogkleur, maar de ideale oogkleur voor een mink is blauw/groen, beter bekend als aqua. Sepia Ragdolls zijn nog iets donkerder gepoint en hebben een dubbel mink gen. Zij geven in combinatie met een pointed Ragdoll allemaal mink Ragdoll kittens. Mink en sepia kittens worden, in tegenstelling tot de traditionele pointed Ragdolls, al gekleurd geboren, de points en de kleur zijn al zichtbaar bij de geboorte.
 • Solid Ragdolls
  De Solid of self colored Ragdoll, ook non-pointed Ragdoll genoemd, heeft een volle vachtkleur (dus geen points) die in elke kleur en dezelfde variëteiten voorkomt als de Point- Mink- en Sepia Ragdolls. De oogkleur is bij voorkeur groen maar oranje, goud en odd-eyed is ook mogelijk. Kittens worden gekleurd geboren.

Bron: Wikipedia