Giardia

Giardia is een parasiet die wereldwijd voorkomt. Het is besmettelijk voor alle zoogdieren, leeft in het maag-darmstelsel en is na de spoelworm de meest voorkomende maagdarmparasiet bij de kat.

Symptomen
Symptomen zijn vaak alleen zichtbaar bij jonge of verzwakte dieren en bestaan uit terugkerende, slijmerige en stinkende brijachtige diarree. Daarnaast zie je vaak een slechte vertering, gewichtsverlies en minder vitaliteit. Bijna altijd blijft de eetlust wel behouden. Volwassen dieren vertonen minder symptomen maar scheiden wel periodiek cystes uit waardoor ze besmettelijk blijven voor andere dieren of mensen.

Besmetting
Giardia wordt overgedragen door opname van cystes, dat kan door contact met ontlasting, besmet voer of water. Laat uw kat daarom bij voorkeur niet uit plassen regenwater drinken of van de grond eten. Er zijn maar weinig cystes nodig om een infectie  te veroorzaken terwijl een geïnfecteerd dier wel 100.000 cystes per gram ontlasting kan uitscheiden! De cystes worden periodiek uitgescheiden, en zijn dus niet steeds in de ontlasting aantoonbaar.

Diagnose
Om een goede diagnose te stellen is onderzoek van ontlasting nodig. Vanwege de  periodieke uitscheiding is het belangrijk ontlasting te verzamelen van 3 opeenvolgende dagen en dan het liefste van diverse keren. In acute gevallen van diarree kan de dierenarts direct een Giardia-test doen van 1 ontlastingsmonster. Als de uitslag daarvan positief is kan de behandeling al direct gestart worden, het kan echter door de periodieke uitscheiding van de cystes dat de test aangeeft dat er geen Giardia-besmetting is omdat er op dat moment geen cystes in de ontlasting aanwezig waren. Bij een sterke verdenking kan de dierenarts dan toch kiezen voor een behandeling of vragen om alsnog 3 achtereenvolgende dagen ontlasting te verzamelen.

Behandeling
Als uw kat positief test op Giardia kan de behandeling na overleg met uw dierenarts zijn:
•  Gedurende 5 opeenvolgende dagen een ontwormingskuur.
•  2 weken later opnieuw gedurende 5 dagen een ontwormingskuur.
•  2 weken na het einde van de laatste kuur opnieuw ontlastingsonderzoek van verzamelde ontlasting van 3 opeenvolgende dagen.
•  Op de 3e en de 5e dag van de 1e kuur uw kat wassen met een geschikte shampoo, dit weekt cystes los uit de vacht en helpt herbesmetting voorkomen.
•  Giardia is ook besmettelijk voor mensen was daarom goed uw handen na elk contact.
•  Behandel overige huisdieren gelijktijdig met het besmette dier. Waarschijnlijk zijn uw andere huisdieren ook geïnfecteerd met Giardia, ook al vertonen zij geen symptomen.
•  Ontsmet de omgeving goed met allesreiniger en heet water, draag daarbij handschoenen, was kleden en gebruikte poetsdoeken op minimaal 60 graden, plekken waar ontlasting heeft gezeten deppen met alcohol 70%. Laat alles goed drogen, cystes blijven in een vochtige omgeving nog maandenlang infectieus.
•  Als gezinsleden ook diarreeklachten hebben, meldt dan bij uw huisarts dat uw huisdier besmet is/was met Giardia.

Prognose
In principe is Giardia goed te behandelen, maar de infectie wil nog wel eens hardnekkig zijn. Het is dan ook belangrijk om, ook nadat de verschijnselen van Giardia verdwenen zijn, de ontlasting nog herhaaldelijk te laten controleren door de dierenarts.

Bron: DierenDokters